Aktualni projekti Udruge Ne-ovisnost

Trogodišnji program “Osnaži se 2019”

 

Udruga Ne-ovisnost nastavlja s provedbom programa “Osnaži se 2019” nakon uspješno završene druge godine provedbe!
Ugovorno tijelo trogodišnjeg programa je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Program “Osnaži se 2019” temelji se na resocijalizaciji ovisnika kojim želimo pridonijeti resocijalizaciji ovisnika na području RH te kreirati platformu za razvoj radno-socijalnih vještina kod rehabilitiranih ovisnika kao prevenciju relapsa kroz pružanje pomoći u prekvalifikaciji, doškolovanju i pronalaženju zaposlenja putem:
-organiziranja strukovne izobrazbe
-Kluba za zapošljavanje
-osiguravanja volonterskog iskustva
-organiziranje kreativnih i sportskih radionica
-senzibiliziranja šire javnosti za temu zapošljavanja ovisnika
Želimo osnažiti partnerstva udruga i ostalih lokalnih dionika u razvoju radno – socijalnih vještina, programa obrazovanja i zapošljavanja te uključiti rehabilitirane ovisnike u različite kulturne, sportske i edukativne aktivnosti obuhvaćene ovim programom.

Partneri, suradnici i vanjski suradnici ove godine u programu su:
Pučko otvoreno učilište Algebra
Branko Trajkov
Centar za poduzetništvo, Osijek
CISOK, Osijek
Udruga „Pobjede“
Udruga „Breza“
Koordinacija „Legiranje, ne drogiranje
ZZJZ – Centar za zdr. zaštite, men. zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti
Udruga Ne-ovisnost u suradnji s GPP Osijek oglašavat će program „Osnaži se 2019“ putem pokretnog jumbo plakata.

Trogodišnji program Siguran grad – Antivirus

 

Program Siguran grad – Antivirus je projekt smanjenja štete kojim kroz provođenje aktivnosti utječemo na zaštitu zdravlja vulnerabilnih skupina u cilju smanjenja pojavnosti zaraznih bolesti, podizanje kvalitete života i smanjenje stigmatizacije.
Riječ je trogodišnjem programu kojeg financira Ministarstvo zdravstva u ukupnom iznosu od 170.000,00 Kn za drugu godinu provođenja programa. Nakon uspješno provedene prve godine programa, projektne aktivnosti druge godine trajat će od 1.1.2022. do 31.12.2022.
Opći cilj projekta je smanjiti štetu i pojavnost zaraznih bolesti u populaciji mladih, ovisnika i osoba s rizičnim ponašanjem.
Specifični ciljevi projekta su educirati tim djelatnika za rad sa specifičnim vulnerabilnim skupinama kao što su ovisnici o drogama, povećati svjesnost i educirati javnost o krvno i spolno prenosivim bolestima, informirati aktivne ovisnike o mogućnostima liječenja i motivirati na liječenje, educirati korisnike droga o brizi za zdravlje te povećati kvalitetu života aktivnih korisnika poštujući njihov izbor da nastave sa štetnim ponašanjem.Partner u programu je Zavod za javno zdravstvo Osječko baranjske županije Centar za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i voditeljica službe dr. Kribl. U rad programa bit će uključeni volonteri kroz rad u Dnevnom boravku i kao pomoć pri organizaciji edukativnih predavanja.