Aktualni projekti Udruge Ne-ovisnost

Projekt „Zajedno bolji“

Projekt „Zajedno bolji“ doprinosi suzbijanju i sprječavanju pojave ovisnosti među djecom i mladima te rizičnog ponašanja djece i mladih vezanog uz eksperimentiranje sa sredstvima ovisnosti. Ideja projekta je suvremena i prilagođena adolescentima te se razlikuje od većine preventivnih programa ovisnosti po tome što glavna aktivnost nije usmjerena na upozoravanje i naglašavanje opasnosti koje proizlaze iz ovisnosti, već potkrepljuje pozitivno ponašanje i usmjerena je na zaštitne čimbenike, odnosno pozitivne promjene i promjenu stavova.

Projektni ciljevi će biti ostvareni kroz uključivanje roditelja učenika i učenika osnovnih škola u projektne radionice. Korisnici projekta su 50 roditelja učenika i 160 učenika sedmih razreda osnovnih škola.

Glavne projektne aktivnosti su:

  • „Trening za roditelje“
  • „Što je ovisnost“ radionica za učenike sedmih razreda osnovne škole
  • Trening socijalnih vještina za učenike sedmih razreda osnovne škole:

-˝Na istoj valnoj duljini˝

-˝Ne gubi glavu˝

-˝Rame uz rame˝

 

Nositelj projekta je Udruga za borbu protiv ovisnosti Ne-ovisnost, a partneri u projektu su Proni  Centar za socijalno podučavanje – ured Vukovar, Osnovna škola Josipa Kozarca (Semeljci), Osnovna škola Miroslava Krleže (Čepin) i Osnovna škola Retfala (Osijek). Suradnik u projektu je MUP, Služba prevencije OBŽ.

Projekt „Zajedno bolji“ trajat će od 1. travnja 2023. do 31. ožujka 2024. godine, a financiran je sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Ponosni smo objaviti da Udruga Ne-ovisnost nastavlja s provedbom trogodišnjeg programa smanjenja štete Siguran grad – Antivirus.
Program Siguran grad – Antivirus je projekt smanjenja štete kojim kroz provođenje aktivnosti utječemo na zaštitu zdravlja vulnerabilnih skupina u cilju smanjenja pojavnosti zaraznih bolesti, podizanje kvalitete života i smanjenje stigmatizacije.

Riječ je trogodišnjem programu kojeg financira Ministarstvo zdravstva u ukupnom iznosu od 140.000,00 Kn za prvu godinu provođenja programa.
Program ćemo provoditi od 1. siječnja do 31. siječnja 2023. godine.

Kroz provođenje aktivnosti utječemo na zaštitu zdravlja vulnerabilnih skupina u cilju smanjenja pojavnosti zaraznih bolesti, smanjenje štete, podizanje kvalitete života oboljelih i smanjenje stigmatizacije.

  • Cilj programa je suzbiti i spriječiti pojavu ovisnosti među djecom i mladima te rizično ponašanje djece i mladih vezano uz eksperimentiranje sa sredstvima ovisnosti
  • Aktivnosti će se provodit u Osječko – baranjskoj županiji. Dio aktivnosti će se održavati u prostorima Udruge Ne-ovisnost, odnosno iznajmljenom prostoru za Dnevni boravak, a dio u školama te na javnim površinama.
  • Suradnik u programu je ZZJZ OBŽ Centar za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i voditeljica službe Marija Kribl,dr.med., specijalist obiteljske medicine. U provođenje programa bit će uključeni volonteri.

Iskustva na području RH kao i iskustvo Udruge Ne-ovisnost pokazalo je da je rad Drop-in centra doprinijelo odgovornijem ponašanju ovisnika i boljoj suradnji, kao i porastu broja ovisnika koji se odlučuju na rehabilitaciju. Program smanjenja štete provodimo od 2011. godine te je ovaj program
njegov nastavak. Dugoročna promjena koja nastaje ovim projektom je povećanje broja ovisnika koji će se odlučiti na program rehabilitacije, kao i poboljšanje zdravstvenog i društvenog trenutnih ovisnika na ovom području. Također, kao rezultat može se očekivati održavanje niske stope HIV infekcijom među intravenskom populacijom te smanjenje broj inficiranih Hepatitisom C. Svim korisnicima programa zajamčena je anonimnost.

Program je od izuzetnog značaja za područje grada Osijeka i šire, za njegovu socijalnu i zdravstvenu sliku.